Hypnotherapie

Onbewust verlost worden van je probleem

Boven water

Je kunt de werking van je geest vergelijken met een ijsberg. Het topje van de ijsberg, je bewuste geest, is dat wat je laat zien, wat je denkt en wat je doet. Dit is het kleinste deel van de ijsberg en steekt uit boven het wateroppervlak. Je bewuste bepaalt voor 10 tot 20 % je gedrag. Dat wat jij graag wilt bereiken, je motivatie en je wilskracht, zijn als de wind die de ijsberg van zijn plaats wil krijgen.

Onder water

Onder het wateroppervlak bevindt zich het grootste deel van de ijsberg, het onbewuste. Hierin liggen je geloofsovertuigingen, je waarden, normen en je gewoonten. Je onbewuste bepaalt voor 80 tot 90 % je gedrag. Vanuit je onbewuste kun je veel emoties ervaren, soms zonder te begrijpen waarom je je zo voelt. In je onbewuste wordt alles opgeslagen, van traumatische ervaringen tot aangeleerd gedrag vanuit je opvoeding. Het is als een bibliotheek. Je onbewuste is het zwaartepunt van de ijsberg en houdt hem op zijn plaats.

Afbeelding 1 - Hypnotherapie pagina

Wat doet het onbewuste?

De onbewuste geloofsovertuigingen (ik kan het toch niet, ‘eet je bord leeg!’) en sabotages (nog ééntje dan…, morgen begin/stop ik) zijn de stroming van het water die de ijsberg van zijn plaats wil krijgen. Je gewoontes zijn gevaarlijker: dit zijn sluipweggetjes die je neemt, automatische korte routes waar je niet eens meer over nadenkt. Zo kun je toch thuiskomen met die zak chips, die je zonder erbij na te denken in je karretje hebt gelegd. De onderliggende emoties maken het je moeilijker. Verdriet, pijn, angst, gevoelens van minderwaardigheid kunnen, onbewust, voelen als een gat. Een gat dat je wilt vullen met eten, je wilt jezelf troosten met iets lekkers, of jezelf belonen met een traktatie, even rustig worden met een sigaretje.

Doelen halen of falen

Wanneer jij voor jezelf een doel stelt voor ander gedrag, bijvoorbeeld afvallen, stoppen met roken of drie keer per week gaan sporten, doe je dit met je bewuste mind. Je stelt alles in werking om dit voor elkaar te krijgen. En hoe groter je motivatie is en hoe meer wilskracht je hebt, hoe sterker de wind is. Het kan zijn dat het jou hiermee lukt om de ijsberg van zijn plaats te krijgen! Maar… vaak zijn de krachten onder het wateroppervlak te groot. Als je onbewuste je doelen in de weg zit, je wilskracht saboteert, dan zal het uiteindelijk toch niet lukken. Je komt weer aan (jojo-effect), je slaat een paar keer sporten over tot je helemaal niet meer gaat, je begint toch weer te roken als het tegenzit. Je voelt je verdrietig en troost jezelf, voor deze ene keer, met een gebakje. De stroming houdt je tegen, de ijsberg komt niet van zijn plaats of drijft zelfs verder terug. Weg van het doel dat jij jezelf gesteld had.

“Eten, stillen en beminnen”

Zoals je kunt begrijpen is het erg moeilijk om ingesleten gedrag te veranderen. Je eet- en leefstijl zijn daar een voorbeeld van, want dit doe je elke dag. Je móet immers dagelijks eten. In onze maatschappij is voeding en eten sterk verbonden geraakt met emoties. Je krijgt als kind een snoepje als je pijn hebt, om ervoor te zorgen dat je tranen drogen of als beloning voor je goede gedrag. Veel volwassenen met overgewicht hebben dit, onbewust, in hun systeem geprogrammeerd. Als troost of beloning neem je een (pak) koekje(s) of verwen je jezelf met een copieus diner. Reclames spelen gretig in op deze onbewuste programmeringen en emoties. Het is een dagelijkse verleiding die zwaarder te weerstaan wordt als jij je niet goed voelt en niet lekker in je vel zit. Zo ontstaat gemakkelijk overgewicht. Helaas is het een grote illusie, word je er niet blij van, maar te dik met negatief zelfbeeld erbovenop.

Hoe verander ik dat onbewuste?

Je onbewuste wordt ‘bewaakt’ door onze ‘kritische mind’. Dit ontstaat rond ons 7de levensjaar, als we ons realiseren dat niet alles wat anderen zeggen (ook je ouders), waar is. De nationaal gedeelde leugen van het bestaan van Sinterklaas is zo’n realisatie-moment. De kritische laag zegt ons alles wat we zien en ervaren ter discussie te stellen: is het wel echt zo? Deze kritische laag is de poortwachter, de bewaker van ons onbewuste. We worden kritisch zodat niet iedereen zomaar informatie in onze onderwater-bibliotheek kan plaatsen. Andersom is hierdoor de toegang tot het onbewuste lastig en blijft veel onder het wateroppervlak verborgen.

‘Open the gates’

Door middel van speciale technieken, waaronder NLP en hypnose kunnen we deze kritische laag, deze bewaker, omzeilen. De belemmerende emoties, geloofsovertuigingen en gewoonten kunnen opnieuw geprogrammeerd worden.  Je bespreekt zelf met je coach wat je los wilt laten en wat je geprogrammeerd wilt hebben. In de hypnose of trance ben nog heel goed in staat om beslissingen te nemen. Het is een fabeltje dat je dingen tegen je zin zou doen of je in de hypnose kunt blijven hangen. Deze toepassing is puur gericht op jouw welzijn en geluk. Wacht dus niet langer, open de poorten en zorg dat de wind en de stroming jouw ijsberg dezelfde kant op stuwen. Naar jouw doel.